• Imprimeix

eapcOpenLab: Govern obert i confiança en les administracions públiques (Barcelona, 16 de maig de 2017)

Barcelona, 16 de maig de 2017 de 9.15 a 11.15 hores

La tercera sessió del cicle #eapcOpenLab porta per títol "Govern obert i confiança en les administracions públiques" tractarà el vincle entre confiança i govern obert. Les estratègies de transparència, participació i rendició de comptes que arriben de la mà del govern obert són promeses per als que busquen reconstruir la confiança de la ciutadania en el sector públic. Al seu torn, la confiança és una necessitat primària per a la realització i funcionament del govern obert, especialment, pel que fa a la participació ciutadana i la recerca col·laborat iva de solucions a problemes complexos. Es podria pensar que la prestacions de serveis públics i el desenvolupament i implementació de les polítiques públiques sota els principis del govern obert són vies clau per millorar la confiança ciutadana en les institucions públiques, i que al seu torn, la seva adequada implementació precisa al mateix temps d'elevades dosis de confiança per a ser efectives i socialment rellevants. Els efectes de la desconfiança en les institucions públiques es fan patents en moltes esferes de la vida política i social, on el govern obert semblaria ser una via estratègica privilegiada per atendre els seus efectes perniciosos.

Aquesta sessió de l’eapcOpenLab s’organitza conjuntament amb GIGAPP en el marc del conveni de col·laboració que va signar amb l’EAPC. 

Objectius

L'estructura d'aquest seminari té tres parts. A la primera part presentarem el problema de la desconfiança en l'administració pública, els seus efectes, causes i potencials solucions. A la segona part, tractarem el significat, les dimensions i els reptes de construir governs oberts així com sobre les eines usades en el món per avançar en l'obertura i recuperar confiança. A la tercera part s'establirà una conversa entre els ponents i el públic sobre la temàtica de la sessió.

Programa

  1. Quines són les causes del problema de la desconfiança a l'Administració pública?
  2. Quins són els seus efectes i potencials solucions?
  3. Serveix el govern obert com a estratègia macro per crear confiança en les administracions públiques?

Inscripcions 

Qui és César Nicandro Cruz-Rubio? (@cesarncruz)

Doctor en Govern i Administració Pública per la Universitat Complutense de Madrid UCM 2015 Excel·lent - Institut Universitari i d'Investigació Ortega i Gasset Espanya. Llicenciat en Ciències Polítiques i Administració Pública (Especialitat en Administració Pública. Menció d'Honor) per la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic.

Investigador per Espanya del Mecanisme de Revisió Independent de l'Aliança pel Govern Obert IRM-OGP (2012-2016). Va elaborar dos informes independent de progrés d'Espanya en govern obert per 2012-2013 i 2014-2015. Membre del Panell Internacional d'Experts - Mecanisme de Revisió Independent OGP. Investigador principal i president en GIGAPP Grup de Recerca en Govern Administració i Polítiques Públiques (gigapp.org). Investigador per al Projecte d'implementació de polítiques de Transparència i Integritat empresarial a Espanya, coordinat per Transparència Internacional Espanya.

El seu camp d'investigació és governança, legitimació, teories en polítiques públiques, dissenys polítics i govern obert.

Qui és Cecilia Güemes? (@CeciliaGuemes)

Doctora en Ciències Polítiques (Universitat Complutense de Madrid). DEA en Govern i Administració Pública (Institut Universitari Ortega i Gasset). Magister en Ciències Socials orientació Sociologia (FLACSO). Advocada (Universitat Nacional del Litoral).

Investigadora Postdoctoral García Pelayo al Centre d'Estudis Polítics i Constitucionals d'Espanya (2014-2017). Ha treballat com a investigadora en el Centre de Ciències Humanes i Socials, Consell Superior Investigacions Científiques entre 2011- 2013 ia l'Institut d'Investigació en Estat, Territori i Economia (UNL-Argentina) entre 2003-2006. És Co-fundadora i investigadora de l'GIGAPP (www.gigapp.org). 

El seu camp de recerca se centra en temes de confiança social i política, polítiques públiques, cohesió social, Llatinoamèrica.

Què és GIGAPP? @gigapp

GIGAPP és una iniciativa impulsada per un equip d'acadèmics i investigadors, el principal propòsit és contribuir al debat i la generació de nous conceptes, enfocaments i marcs d'anàlisi en les àrees de govern, gestió i polítiques públiques, fomentant la creació d'espai de intercanvi i col·laboració permanent, i facilitant la construcció de xarxes i projectes conjunts sobre la base d'activitats de docència, investigació, assistència tècnica i extensió.

 

Què és #eapcOpenLab?

#eapcOpenLab té com a finalitat ser un espai de trobada permanent de coneixement i idees en el que l'Escola sigui el motor de canvi per a la construcció d'unes administracions públiques obertes.

Precisament aquest concepte d'administracions obertes cal entendre'l en un sentit ampli de la paraula: transparents, innovadores, ètiques, participades per la ciutadania, etc.

Sessions anteriors

Data d'actualització:  20.12.2016