• Imprimeix

L’EAPC organitza a Girona la jornada “Els governs locals com a motors d’innovació”

31/03/2017 07:03
03_jornada_innovacio_girona

L’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) ha organitzat el dimecres 29 de març a Girona la jornada “Els governs locals com a motors d’innovació” amb l’objectiu de determinar com les pràctiques innovadores tenen i poden tenir encara més cabuda a les administracions locals. El director territorial de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Raül Morales, ha donat la benvinguda als assistents i la cloenda ha anat a càrrec de la subdirectora general de Recerca i de Formació en Alta Direcció de l’EAPC, Eulàlia Pla.

La sessió ha començat amb una ponència del catedràtic de Ciència Política de la UAB Joan Subirats sobre innovació en l’àmbit dels serveis socials. Subirats ha contraposat el concepte de crisi, que és temporal, al de canvi d’època, que implica la certesa de no tornar enrere, i ha explicat que vivim un canvi d’època que ens ha portat inestabilitat i diversificació en molts àmbits, com la família, l’educació o l’ocupació. Ha destacat que l’Administració ha d’atendre persones amb problemes més complexos i menys estructurats que abans, i que cal que treballi en xarxa des de la proximitat, donant més capacitat de decisió al territori i redistribuint els recursos per descentralitzar serveis.

Seguidament, el catedràtic de Ciència Política de la UdG Quim Brugué ha presentat el treball “Polítiques municipals innovadores en contextos de crisi i austeritat: experiència en els petits municipis de Girona”, que és fruit de la convocatòria anual d’ajuts a la recerca que promou l’EAPC i està disponible al seu web.  L’estudi, a partir de l’anàlisi dels casos de sis municipis gironins de menys de 5.000 habitants, la Jonquera, Ribes de Freser, Sant Joan les Fonts, Sant Pere Pescador, Sils i Verges, conclou  que els municipis petits tenen un gran potencial per a la innovació, una oportunitat que cal promoure i incentivar,  especialment en el sector dels serveis socials, i que es podria veure beneficiada del treball en xarxa. A Catalunya més del 80 % dels municipis tenen menys de 5.000 habitants. 

La jornada també ha inclòs una taula rodona sobre problemes i solucions innovadores en municipis petits i mitjans, en la qual han intervingut representants de l’Ajuntament de la Jonquera, l’Ajuntament de Girona, el Consell Comarcal de la Selva i la Diputació de Girona. Finalment, membres de la Xarxa Xip d’Innovació Pública i la Xarxa d’Innovació Social del Vallès han explicat les seves experiències, que poden ser referents per al treball en xarxa entre petits municipis.