• Imprimeix

L'EAPC i l'Institut Català de les Dones organitzen la sessió sobre les noves masculinitats per a millorar la convivència en igualtat

16/04/2018 07:04
04_noves_masculinitats

La directora de l’Institut Català de les Dones (ICD), Núria Ramon, i el director de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya (EAPC), Agustí Colomines, han inaugurat aquest matí la Sessió sobre les noves masculinitats: per a una convivència en igualtat Es tracta de la primera jornada per reflexionar sobre l’impacte del sexisme en la vida dels homes que organtizen l’ICD i l’EAPC. 

La sessió ha comptat amb l’assistència de 180 persones dels cossos tècnics de l’administració pública i ha estat impartida per l’antropòleg i treballador social, investigador i formador en gènere i masculinitats Ritxar Bacete. També ha comptat amb la intervenció de Heinrich Geldschläger, psicòleg i psicoterapeuta de l’entitat Conexus. 

La directora de l’ICD ha recordat que els models de gènere s’aprenen a través del procés de socialització i no són biològics sinó culturals, raó per la qual “evidentment, ens hem de poder plantejar si aquests rols ens convenen o no, ens permeten créixer o en patim conseqüències nocives. El masclisme és molt nociu per a les dones però també per als homes. Per dur a terme el desbancament del patriarcat necessitem que els homes tampoc hi donin crèdit”. 

Núria Ramon ha subratllat que “Cal deconstruir mites, pors, dubtes i veure la crisi de la masculinitat com a oportunitat de canvi i de millora. La transformació de la cultura de la masculinitat suposa enriquir-la, ampliar-ne l’àmbit emocional del que suposa ser home incorporant com a ingredients el temps de cura i dedicació a un mateix i als i les altres. Volem una societat més lliure, equitativa, en què la sostenibilitat de la vida sigui valorada com es mereix”. 

Agustí Colomines ha recordat que “des de l’EAPC considerem essencial el paper de la igualtat a les organitzacions públiques i la formació en matèria d’igualtat al personal públic, de manera que la formació ha d’anar més enllà de la perspectiva de gènere, que malauradament encara és necessària, per evolucionar a una perspectiva de rols de poder de persones lliures i iguals”.

En la seva conferència, Ritxar Bacete ha destacat “la capacitat de les dones de lluitar, reivindicar i assolir fites des de la intel·ligència, la capacitat de treball i la revolució pacífica i el repte dels homes d'assolir objectius feministes des de la masculinitat i fer-ho com ho han aconseguit les dones”.

 Els temes sobre els quals s’ha aprofundit han estat:

  • El sistema sexe/gènere: rols i estereotips: valors, igualtat i transformació. 
  • Revisió crítica dels models de gènere masculí hegemònics i els problemes de gènere en els homes. 
  • L'organització social corresponsable: corresponsabilitat, nous usos del temps i conciliació corresponsable. 
  • Masculinitats i reducció de riscos. 
  • La violència contra les dones: sensibilització i prevenció. 
  • Canvi en els homes per al canvi de valors. 
  • Avantatges i reptes de la intervenció social amb homes. 
  • Àmbits d'intervenció social dirigits a homes. 
  • Propostes per al canvi en els homes. El moviment d'homes per a la igualtat.