• Imprimeix

L’EAPC dedica el cinquè número de l’European Public Mosaic a les tendències actuals en la gestió de pressupostos públics

31/05/2018 08:05
05_epum5

L’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) acaba de publicar el cinquè número de la revista electrònica ‘European Public Mosaic (EPuM). Open Journal on Public Service’ dedicat a les tendències actuals en la gestió de pressupostos públics. En concret, inclou cinc articles d’experts de Catalunya, Austràlia, França, els Estats Units i Espanya, així com una videoentrevista amb el president de l’European City Economic & Financial Governance (CEFG) Group, Alexander Heichlinger. El número també recull les seccions habituals de bones pràctiques, noves tendències i flaixos d’actualitat.  

La directora general de Pressupostos, Anna Tarrach, i el cap de l’Àrea d’Avaluació Econòmica de Polítiques Públiques de la mateixa Direcció General, Jordi Baños, signen una contribució sobre les lliçons apreses per la Generalitat de Catalunya arran de les reformes impulsades abans, durant i després de l’última crisi econòmica. Els autors també expliquen mesures més recents com la progressiva implantació de la revisió de la despesa, la sistematització de les polítiques d’avaluació i els esforços creixents en transparència pressupostària.

El professor de l’Escola de Govern d’Austràlia i Nova Zelanda i de la Universitat de Nova Gal·les del Sud, Michael Di Francesco, identifica punts clau en la planificació i gestió dels pressupostos públics a mitjà termini i pluriennals. Es tracta d’un objectiu que requereix un canvi cultural important en els comportaments burocràtics, tant per part dels responsables polítics com dels gestors públics. Per la seva banda, l’inspector general financer del Ministeri d’Economia francès, Claude Wendling, es focalitza en les revisions de la despesa, una tendència creixent a la Unió Europea especialment en els últims anys.

Des dels Estats Units Jason Lakin, cap de recerca de la International Budget Partnership, signa un article sobre l’estat de la transparència pressupostària al món fruit de l’Open Budget Survey 2017, un exercici d’escrutini internacional promogut per aquesta institució independent. Els resultats són poc encoratjadors ja que demostren un estancament després d’anys d’evolució positiva. L’autor vincula aquest fre a la recessió democràtica, als atacs a la llibertat d’informació i al retrocés en drets civils a nombrosos punts del nostre planeta. Finalment, la directora de la Divisió d’Anàlisi Pressupostària de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIRef) espanyola, Cristina Herrero, fa una aproximació al paper d’aquesta mena d’organismes en l’entorn europeu, per tal de garantir la disciplina econòmica i la millora de les finances públiques.

Tanquen el número les seccions habituals de bones pràctiques, noves tendències i flaixos d’actualitat. Entre les noves tendències destaquen la pressupostació per prioritats (Priority Based Budgeting), el compromís pressupostari i la transparència financera, els pressupostos ciutadans, la metodologia PEFA o el compromís i la moral fiscal.

L’EPuM és una publicació periòdica íntegrament en anglès que té per objectiu contribuir al debat internacional sobre gestió pública. De caire divulgatiu, s’adreça especialment a professionals de l’Administració i gestors de serveis públics. La subscripció és gratuïta. Consulteu també els números anteriors dedicats a participació ciutadana, transformació digital, gestió del talent i avaluació de polítiques públiques.

Inclou cinc articles sobre l’experiència de la Generalitat, la gestió pressupostària a mitjà termini i pluriennal, les revisions de la despesa, la transparència i l’accés obert o el paper de les autoritats independents de control fiscal