• Imprimeix

Més de cinquanta actors socials participen als primers tallers del programa EAPC motor de recerca

22/06/2018 14:06
06_eapc_motor_recerca_tallers_immigracio

L’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) ha organitzat els dos primers tallers del programa EAPC motor de recerca, que han reunit més de cinquanta persones, representats d’organismes i entitats, amb l’objectiu d’establir de manera participativa les prioritats de la recerca per a la millora de les polítiques públiques relacionades amb els processos de construcció de la identitat dels joves fills de famílies immigrades.

Aquests tallers, que han tingut lloc els dies 14 i 21 de juny, són la primera fase d’un projecte pilot que l’Escola desenvolupa amb la col·laboració de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania. Es tracta d’un dels primers passos del programa EAPC motor de recerca, amb el qual l’Escola promou la generació de coneixement per a la millora de les administracions i les polítiques públiques que contribueixi a la presa de decisions fonamentades en l’anàlisi i la reflexió (science-based policy making).

El programa EAPC motor de recerca segueix l’enfocament de recerca i innovació responsables que recomana la Comissió Europea. Aquest enfocament demana que la ciència s’orienti a resoldre reptes socials i  es basa en la participació de tots els actors implicats, tant pel que fa a la identificació dels reptes com al desenvolupament dels projectes. L’Escola parteix de reptes proposats per directius i professionals públics, que es treballen conjuntament amb altres actors socials (com grups de recerca, comunitat educativa, representants de la societat civil, empreses o mitjans de comunicació) per acostar el procés de la recerca i els seus resultats als valors, les necessitats i les expectatives de la societat.

En els dos primers tallers han participat decisors públics, acadèmics, representants de la societat civil i membres de la comunitat educativa, inclosa l’educació en el lleure. Els ha conduït Rosina Malagrida, experta en processos participatius per a la recerca i innovació responsables i directora del Living Lab de Salut d’IrsiCaixa.

Els tallers han servit per detectar problemes i oportunitats relacionades amb el repte plantejat i per fer propostes de solucions, a través de línies de recerca o d’innovació. Aquest treball es continuarà a partir d’ara en línia, amb l’objectiu de posar en comú les idees sorgides als dos tallers, completar-les i identificar de manera col·laborativa les prioritats de recerca. Finalment es farà una reunió de diàleg, prevista per al mes de setembre, en la qual es tancarà aquest procés d’identificació de prioritats. L’EAPC preveu contractar de cara al 2019 l’elaboració d’un treball de recerca basat en aquestes prioritats.

Aquesta iniciativa té com a objectiu generar una recerca per a la millora de les administracions i les polítiques públiques, clarament orientada a la presa de decisions