• Imprimeix

Acte de reconeixement a Carles Duarte, primer director de la Revista de Llengua i Dret

16/06/2017 12:06
foto_06_reconeixement_carles_duarte

Aquest dijous 15 de juny l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) ha acollit un acte de reconeixement de la Revista de Llengua i Dret – Journal of Language and Law a Carles Duarte, que en fou l’impulsor, primer director (1983-2002) i membre del consell de redacció fins l’any 2016. L’acte ha estat organitzat per l’EAPC amb la col·laboració de la Direcció General de Política Lingüística. Hi han assistit un centenar de persones entre excompanys de professió, acadèmics, experts i amics.  

L’objectiu ha estat destacar la importància de la tasca de Carles Duarte en el camp del llenguatge jurídic i administratiu català, que ha tingut ressò i influència més enllà del nostre àmbit lingüístic. La seva tasca de normativització durant la recuperació de l’autogovern, l’estudi i l’elaboració d’un llenguatge jurídic vinculat a la tradició històrica de Catalunya, l’establiment d’una terminologia jurídica, les propostes de fraseologia, les traduccions de textos legals, l’elaboració de formularis, la formació de funcionaris o la creació d’un planter d’especialistes en aquest terreny han estat alguns dels elements glossats pels ponents.

En el discurs de cloenda, Duarte ha qualificat la jornada com un “acte de retrobament i de reconeixement col·lectiu, per recordar el que aquest país va fer ens uns anys en que l’alè del franquisme persistia amb molta força”. “El que estem fent avui”, ha afegit, “és recordar que aquells anys van ser fecunds, uns anys de compromís, de creure-hi, posant-hi determinació, convenciment i determinació històrica per un país que ens havien pres. Amb intel·ligència, amb rigor, conscients de les nostres limitacions. Aquestes passes endavant no són meves, són vostres, les vam fer des de la Revista de Llengua i Dret perquè la necessitàvem i la necessitem encara avui per volar més alt”.

A continuació Carles Duarte ha manifestat: “em sento una baula d’aquesta cadena; en alguns moments vam haver de suportar un pes per damunt de les nostres potències, però ha servit perquè aquesta cadena no es trenqués”. “Em fa feliç que gràcies a l’equip que hi ha darrere de la Revista, l’Escola d’Administració Pública i la Direcció General de Política Lingüística la cadena continua avançant amb la baula més forta, i que el país té una voluntat de ser que ningú no podrà tòrcer”, ha conclòs.  

L’acte ha estat inaugurat per la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa; la sub-directora general de Recerca i de Formació en Alta Direcció de l’EAPC, Eulàlia Pla; i la directora de la Revista de Llengua i Dret, Eva Pons. Posteriorment hi han intervingut la sub-directora general de Política Lingüística, Marta Xirinachs, i la professora de la Universitat Oberta de Catalunya Ona Domènech, amb dues ponències sobre el llenguatge jurídic català. Cristina Gelpí, professora de la Universitat Pompeu Fabra, ha moderat la taula.

Durant la sessió també s’han projectat un vídeo sobre la trajectòria de Carles Duarte en l’àmbit de la llengua i el dret i un altre vídeo amb intervencions de vuit persones que recorden les seves experiències institucionals o personals amb ell (disponibles al canal Youtube de l’Escola). També hi ha hagut diverses intervencions a càrrec d’Antoni Milian, Joan Ramon Solé, Cristina Gelpí, Agustí Pou i Albert Bastardas, tots ells membres del consell de redacció de la Revista, amb la conducció de la responsable de Recerca i Publicacions de l’EAPC, Elvira Riera