• Imprimeix

L'Escola participa del nou Model de convivència a Ripoll

30/07/2018 12:07
07_acord_ripoll

L'Escola d'Administració Pública de Catalunya ha participat de la reunió celebrada divendres a l’Ajuntament de Ripoll  entre diferents organismes de la Generalitat, el Consell Comarcal i l’Ajuntament per presentar el nou model de convivència que s’està gestant des de Ripoll. Com a representants de la Generalitat de Catalunya han participat a la reunió de treball el secretari d’Immigració, Oriol Amorós; el director general d’Afers Religiosos, Marcel·lí Joan; el Director de Serveis Territorials del Departament de la Presidència a Girona, Raúl Morales; i el sub-director general d’Administració, Serveis i Projecció Externa de l'EAPC, Lluís Bertran.

L’ens local ha estat representat per l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell; el president del Consorci de Benestar Social del Ripollès, Joan Manso; la regidora delegada del Model de convivència, Montsina Llimós; i la Directora del Consorci de Benestar del Ripollès.

Els atemptats del passat 17 d’agost a Barcelona i Cambrils, van causar un alt impacte social expressat amb sentiments contradictoris. Els perfils dels terroristes van trencar els estereotips habituals, provocant una fractura social que es va manifestar en forma de discursos poc analítics i polaritzats. Aquesta situació va posar en dubte els conceptes bàsics i el model de polítiques socials aplicades fins el moment, fet que fa necessària la construcció d‘un paradigma social diferent basat en un nou model de convivència centrat en l’acceptació i el respecte d’una societat diversa.

Ripoll va viure en estat de xoc aquesta situació però després dels primers impactes d’aquests fets inesperats, una reacció serena i exemplar de la ciutadania. Ripoll ha estat resilient. Ràpidament va aparèixer la necessitat de fer, de contribuir, de millorar, d’ampliar la mirada, de viure aquesta sotragada com una oportunitat per a millorar.

D’aquesta manera, les administracions tant local com de la Generalitat i la pròpia ciutadania a través d’entitats i plataformes han posat fil a l’agulla reflexionant, dialogant, i compartint coneixement per construir el nou model de convivència des de la perspectiva de la inclusió de la diversitat.

El paper de l'Escola en aquesta proposta d'acord marc entre les diverses institucions consisteix en participar activament en la resolució de problemes reals de la ciutadania; situar-se al costat de les administracions locals i formar part amb les altres institucions de les xarxes que siguin necessàries per a una millor convivència promoguda pels serveis públics.

En aquest sentit la tardor de 2017 l'Escola ja va organitzar dues formacions adreçades a alcaldes i regidors de la comarca i amb tècnics de serveis socials i educació també de la comarca per a treballar estratègies de millora en el nou model de convivència.