• Imprimeix

Commemoració del 150è aniversari del naixement de Pompeu Fabra: calendaris 2018

05/12/2017 09:12
12_calendaris_2018
L'any 2018 estarà dedicat a commemorar la figura i l'obra de Pompeu Fabra. Així ho va acordar el Govern de Catalunya l'agost passat per celebrar el 150è aniversari del naixement del lingüista i gramàtic català més il·lustre. El Departament de Cultura, per mitjà de la Direcció General de Política Lingüística, i el Departament de la Presidència de la Generalitat han començat la preparació de l'Any Pompeu Fabra amb el disseny de les primeres accions i el nomenament del gramàtic i lexicògraf Jordi Ginebra com a comissari.
 
Al llarg de l'any s'organitzaran diverses activitats en memòria i reconeixement de qui fou un científic brillant, que va codificar i modernitzar la llengua i la va fer apta per als diversos estils i funcions. La celebració farà especial incidència en la seva aportació a la llengua, i també posarà en valor el gran arrelament social de la seva figura i obra arreu de Catalunya.
 
Pompeu Fabra va tenir un paper important en els primers anys de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya, per una banda va exercir com a professor especial d'alguns cursos de gramàtica catalana i a partir del curs 1917-1918 va dur a terme l'ensenyament del català de forma regular.  Un dels objectius del fundador de l'Escola, Enric Prat de la Riba, era la normalització de l’ús del català, o més aviat, de l’ús de les noves  normes gramaticals i ortogràfics, al conjunt de municipis del país en general i als funcionaris en particular.  En aquesta línia de recuperació de l’idioma i  d’extensió d’una norma  comuna a tots els parlants, Fabra va publicar dos  notes curtes, sota el títol Notes lingüístiques, als números 1 i 2, gener i febrer de 1923 a la Revista de la Vida Municipal editada per l'Escola.
 
Per aquesta relació amb Fabra, l'Escola participarà amb diverses activitats en aquesta commemoració durant 2018.  La primera de les accions és l'edició del calendari 2018 dedicat al filòleg.
 
Podeu descarregar-vos els calendaris commemoratius aquí: format cartell | format sobretaula