• Imprimeix

El número 70 de la Revista de Llengua i Dret inicia una línia d’estudi sobre el futur de les llengües en l’era digital

13/12/2018 09:12
imatge_rld

L’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) acaba de publicar el número 70 de la Revista de Llengua i Dret – Journal of Language and Law (RLD), que recull, dins les seccions habituals, les primeres aportacions d’una nova línia d’estudi sobre el futur de les llengües en l’era digital, que s’incorpora a partir d’aquest número al nucli de temes d’interès de la publicació. 

Així, el volum ofereix una anàlisi crítica sobre diversos aspectes relacionats amb aquesta línia d’estudi, com la presència del català en els serveis audiovisuals a demanda, l’impacte del dret en l’ús de les tecnologies del llenguatge a les administracions públiques i el futur les llengües no hegemòniques en un escenari disruptiu com l’actual. Es tracta de contribucions del cap de recerca del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, Martí Petit; dels professors de la UOC Agustí Cerrillo i Raquel Xalabarder; i de l’especialista en traducció automàtica de la UPF Maite Melero. 

La secció de dret lingüístic es completa amb articles del professor de dret constitucional de la UB Joan Ridao, que fa un balanç de la situació del català en els últims quaranta anys des de la perspectiva jurídica; de la professora de dret constitucional de la Universitat de les Illes Balears (UIB) Maria Ballester, que fa una anàlisi sobre la capacitació lingüística del personal del Servei de Salut de les Illes Balears; de la professora de traducció de la Universitat Complutense de Madrid Carmen Gómez, que s’endinsa en el dret a traducció en processos penals a la UE; i del professor de dret administratiu de la UIB Ángel Custodio Navarro, que ens presenta la segona part d’un article sobre el català a la regió del Carxe (Múrcia). 

La secció de política lingüística i sociolingüística conté una contribució del professor de la UOC i membre del Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació (CUSC) de la UB Avel·lí Flors-Mas, sobre els usos lingüístics a les aules de secundària a Catalunya i el País Valencià. 

La secció de llenguatge administratiu i jurídic inclou un estudi sobre el sexisme i la inclusivitat en els diccionaris, signat per la professora Eivor Jordà, de la Universitat Europea de València, i un altre estudi sobre la terminologia en castellà vinculada al crim organitzat, de les investigadores de la Universitat de Leipzig Encarnación Tabares i Dunia Hourani.   

A més, la Revista inclou les cròniques sobre les novetats legislatives de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, l’Aragó, Navarra, Galícia, l’Estat espanyol, Andorra i la Unió Europea, sobre jurisprudència del Tribunal Constitucional i el Tribunal Suprem, i sobre l’activitat del Parlament de Catalunya en matèria de llengua durant el primer semestre de 2018. En el cas d’Andorra, la crònica legislativa d’aquest número és una contribució especial que recull les novetats dels darrers 25 anys, des de l’aprovació de la Constitució andorrana fins a l’actualitat. 

Clouen el número dues recensions bibliogràfiques sobre un manual de llenguatge jurídic i un llibre d’estil en l’àmbit de la justícia, i la selecció de bibliografia recent d’interès. 

La Revista de Llengua i Dret – Journal of Language and Law va ser fundada el 1983 per l’EAPC i és de periodicitat semestral. Publica estudis acadèmics sobre llenguatge administratiu i jurídic, dret lingüístic, política lingüística i sociolingüística. Entre altres bases de dades, està indexada a l’Emerging Sources Citation Index (ESCI) i a la base de dades Scopus d’Elsevier i té el segell de qualitat de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).

La situació del català des d’una perspectiva jurídica, el dret a traducció en processos penals o els usos lingüístics dels adolescents a Catalunya i el País Valencià són altres contribucions d’aquest número