• Imprimeix

L’EAPC dedica el segon número de l’European Public Mosaic a la transformació digital

28/09/2017 16:09
epum2

L’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) acaba de publicar el número 2 de la revista electrònica ‘European Public Mosaic (EPuM). Open Journal on Public Service’ que dedica a la transformació digital a les administracions públiques amb una visió transversal i internacional. La publicació inclou quatre articles en profunditat des del Regne Unit, Flandes, França i Catalunya, així com una videoentrevista amb el professor de la UOC, Ismael Peña-López, i seccions de bones pràctiques, noves tendències i flaixos d’actualitat.  

El director d’Innovació Governamental a la fundació Nesta, Eddie Copeland, signa un article sobre la transformació digital que promou l’Administració britànica on destaca el Government Digital Service creat el 2011 i la seva aposta per la finestreta única a través del portal GOV.UK. Entre d’altres, Copeland assenyala com l’executiu està reduint de forma progressiva el volum dels seus contractes de digitalització introduint en la seva llista de proveïdors petites i mitjanes empreses, la importància del context local per a la innovació o com massa sovint els ‘governs digitals’ dediquen més esforços a la tecnologia que a resoldre els problemes reals.

Per la seva banda, l’enginyer de la Incubadora de Serveis Digitals del Govern francès, Matti Schneider, explica com impulsen espais de trobada amb dissenyadors, agents públics, formadors i creatius per experimentar i imaginar com haurien de ser els serveis públics. També destaca el portal beta.gouv.fr com l’entorn adequat per resoldre problemes diaris i oferir eines obertes i col·laboratives a través d’empreses emergents d’arrel estatal (State Startup) que treballen per resoldre friccions entre administració i ciutadania.

El cap de Noves Tecnologies i Gestió d’Instal·lacions del Govern flamenc, Frank Geets, explica la transformació que estan impulsant des de 2015 per mitjà del programa Flanders Radically Digital i que -més enllà de la digitalització dels serveis públics- pretén pensar i actuar en digital en tots els àmbits de l’administració. Flandes també aposta per una oficina única electrònica que esdevingui una plataforma de serveis integrats orientada als usuaris.

Des de Catalunya, el coordinador del grup de treball d’Administració Digital del Pacte Nacional per a la Societat Digital (PNSD), Joan Ramon Marsal, i l’expert en polítiques de modernització del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Josep Lluís Rodríguez, signen un article sobre la transformació digital a les administracions catalanes centrat en el futur PNSD. Completa la radiografia el director general d’Atenció Ciutadana, Jordi Graells, amb una reflexió sobre els canvis profunds que experimenta la relació entre administracions i administrats i sobre com el Govern de Catalunya s’està adaptant al nou escenari a través de múltiples eines i plataformes digitals.

A la videoentrevista el professor dels Estudis de Dret i de Ciència Política de la UOC, Ismael Peña-López, aborda la revolució digital i les conseqüències que implica tant per als governs com per a la societat en general, la importància creixent de les dades obertes i transparència o el repte d’habilitar a la població perquè redefineixi les institucions públiques i responguin més i millor a les necessitats de la gent. Peña-López està treballant actualment en un projecte del Banc Mundial i és director d’Innovació Oberta al projecte Educació Demà de la Fundació Jaume Bofill.

Tanquen el número les seccions habituals de bones pràctiques, noves tendències (innovació social digital, dades personals, tecnologia Blockchain i Internet de les coses) i flaixos d’actualitat. L’EPuM és una publicació periòdica íntegrament en anglès que té per objectiu contribuir al debat internacional sobre la gestió pública. De caire divulgatiu, vol consolidar-se com un canal de transferència d’informació i coneixement amb altres referents de països europeus i s’adreça especialment a professionals de l’Administració i gestors de serveis públics. La subscripció és gratuïta.