• Imprimeix

Nou número de la Revista Catalana de Dret Públic: ‘Els governs locals avui’

17/12/2018 11:12
logo_rcdp

L’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) ha publicat el número 57 de la Revista Catalana de Dret Públic (RCDP) amb una secció monogràfica dedicada a ‘Els governs locals avui’ que inclou sis articles acadèmics a càrrec d’experts catalans en participació ciutadana i democràcia directa, gestió i administració pública, planta municipal, comportament electoral, serveis públics locals i hisenda local. Es tracta d’un enfocament polièdric que pretén fer una radiografia del món municipal amb motiu del 40è aniversari de les primeres eleccions als ajuntaments democràtics. Enguany també es celebren 30 anys de la ratificació de la Carta europea d’autonomia local per part de l’Estat espanyol.  

El catedràtic de ciència política de la UdG Quim Brugué signa una contribució col·lectiva sobre democràcia directa local basada en les experiències dels darrers anys amb referèndums i consultes municipals arreu del país; la directora general de Contractació Pública de la Generalitat, Mercè Corretja, signa un article sobre les principals novetats en aquest camp per als ens locals després de les últimes novetats legislatives; el catedràtic de dret administratiu de la UB Tomàs Font reflexiona sobre els governs locals intermedis i el fet metropolità; el professor de ciència política i de l’administració de la UB Jaume Magre analitza l’evolució de les eleccions municipals en el seu 40è aniversari; i la professora d’economia pública de la UB Maite Vilalta radiografia la situació de la hisenda local a Catalunya. 

Pel que fa a la secció general, el número de desembre aplega cinc recerques: els professors Iker Barbero de la Universitat del País Basc i Mariona Illamola de la UdG signen un article sobre la vulneració de drets fonamentals en els procediments de deportació d’estrangers; el catedràtic de dret administratiu de la Universitat de Castella - la Manxa Francisco Delgado Piqueras s’aproxima al concurs de projectes que recull la nova Llei 9/2017, de contractes del sector públic; el doctorand en filosofia del dret de la Universitat de Granada Peter Ehret aborda el model d’estat plurinacional; els professors Gennaro Ferraiuolo de la Universitat Federico II de Nàpols i Diego Praino de la Universitat Metropolitana d’Oslo signen una altra contribució sobre el paper dels partits polítics en les últimes reformes electorals italianes; i, finalment, el professor associat de dret administratiu de la UdG Albert Lladó clou el número amb un article sobre els efectes de la citada Llei 9/2017 en les universitats públiques. 

La Revista Catalana de Dret Públic va ser fundada el 1985 per l’EAPC i és de periodicitat semestral. Publica estudis acadèmics en el camp del dret públic en totes les seves dimensions i articles relacionats amb el dret públic català, espanyol, europeu i comparat. Cobreix aspectes clàssics del dret constitucional i el dret administratiu, però també la interacció entre el dret, la política i les polítiques públiques, i acull aportacions des de la perspectiva del dret i d’altres disciplines, com la filosofia, la ciència política i l’economia. Entre altres bases de dades, l’RCDP està indexada a l’Emerging Sources Citation Index (ESCI) i té el segell de qualitat de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).

Inclou articles sobre les consultes municipals, la contractació pública, el fet metropolità, els 40 anys de les eleccions municipals, el model de gestió dels serveis públics locals i la hisenda local a Catalunya